graphicanews

Παγκόσμια πρεμιέρα για η νέα Φλεξογραφική μηχανή της Heidelberg

Παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα Φλεξογραφική μηχανή της Heidelberg

την 23 Μαΐου, 2023

Στο πλαίσιο της έκθεσης Interpack, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Düsseldorf, η Heidelberg παρουσίασε τη νέα της Φλεξογραφική μηχανή για τον αναπτυσσόμενο κλάδο της εκτύπωσης πτυσσόμενων χαρτοκιβωτίων μεγάλου όγκου.
Η νέα μηχανή φλεξογραφίας ονομάζεται Heidelberg Boardmaster, και πρόκειται για μία κυλινδρική μηχανή που πετυχαίνει ταχύτητες έως και 600 μέτρων/λεπτό, διπλασιάζοντας την παραγωγικότητα στην εκτύπωση χαρτονιών.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για συσκευασμένα προϊόντα συνεχίζει να αυξάνεται, οι συσκευασίες και η εκτύπωση ετικετών γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη, καθιστώντας την αγορά αυτή ένα σημαντικό τομέα για τον γερμανικό κολοσσό της εκτύπωσης.

“Με την παγκόσμια πρεμιέρα της Heidelberg Boardmaster, ανταποκρινόμαστε στις βασικές προκλήσεις των πελατών της αγοράς συσκευασίας – πίεση κόστους, έλλειψη δεξιοτήτων και ανάγκη βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας.», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Heidelberg Dr. Ludwin Monz.

Γιατί Φλεξογραφία
Η εκτύπωση φλεξογραφίας είναι πλέον η Nr. 1 τεχνολογία στην αγορά συσκευασίας και συνεχίζει να επωφελείται από την παγκόσμια σταθερή και σημαντική ανάπτυξη των συσκευασιών και των ετικετών.

Χρησιμοποιείται ήδη για την παραγωγή περίπου του 15% του συνολικού όγκου αναδιπλούμενου χαρτοκιβωτίων και αυτό το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο όγκος εκτυπώσεων σε αναδιπλούμενα χαρτοκιβώτια με τη μέθοδο της φλεξογραφίας παρουσιάζει αύξηση άνω του μέσου όρου κατά 2,4% στις εκτυπώσεις συσκευασίας.

Βιωσιμότητα και Ποιότητα τα δύο ζητούμενα από τα μεγάλα Brands
Ιδιαιτέρως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επώνυμων προϊόντων, προσπαθούν να συνδυάσουν την ποιότητα εκτύπωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα και τη δυνατότητα ανακύκλωσης για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο συσκευασιών τους και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το πλαστικό.

Μπορεί στον τομέα των τροφίμων το πλαστικό να εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο υλικό συσκευασίας, ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Smithers, η συσκευασίες από υλικά όπως το χαρτόνι και το χαρτί, αναμένεται να ξεπεράσουν το πλαστικό μεσοπρόθεσμα, και ωα καταλάβουν την πρώτη θέση με ποσοστό πάνω από το 40% επί του συνόλου.
Η νέα μηχανή έρχεται να καλύψει αυτήν την αναμενόμενη μεγάλη ζήτηση στις συσκευασίες τροφίμων.

Heidelberg Boardmaster

Μείωση του συνολικού κόστος ιδιοκτησίας στην παραγωγή πτυσσόμενων χαρτοκιβωτίων μεγάλου όγκου
«Η Boardmaster δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς συσκευασιών να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Με τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της για τους πελάτες, η Boardmaster παρέχει μια ελκυστική εναλλακτική για πολλούς χρήστες που έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής την εκτύπωση Offset με τροφοδοσία φύλλων VLF», λέει ο Christian Steinmassl, υπεύθυνος για το τμήμα Συσκευασίας της Heidelberg.

Η νέα μηχανή αναπτύχθηκε από το μηδέν, εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Weiden της Βαυαρίας.
Οι εργασίες ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με διεθνείς πελάτες συσκευασίας και ελήφθησαν υπόψη οι βασικές προκλήσεις τους – η πίεση κόστους, η έλλειψη δεξιοτήτων και η ανάγκη βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας. Τα πρώτα συστήματα έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Χαρακτηριστικά της νέας μηχανής
• Η λύση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσει δραστικά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.
• Κάθε μονάδα εκτύπωσης διαθέτει δύο διαφορετικούς σταθμούς εκτύπωσης, έτσι ώστε όταν ο ένας είναι απασχολημένος, ο άλλος να μπορεί να προετοιμάζεται για να τυπώσει την επόμενη εργασία. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στην νέα Boardmaster να έχει μία διαθεσιμότητα που να αγγίζει το 90% κατά την παραγωγή.
• Η ταχύτητα εκτύπωσης φτάνει τα 600 μ./λεπτό, που αντιστοιχεί σε περίπου 38.000 φύλλα εκτύπωσης πλάτους 148cm ανά ώρα (format 6).
• Το πάχος των χαρτονιών που μπορεί να επεξεργαστεί η μηχανή είναι από 70 έως 800gsm.
• Ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας των εκτυπωμένων φύλλων (ρολό σε ρολό, ρολό σε φύλλο ή ρολό σε καλούπι χάραξης), είναι δυνατό να αποφευχθεί η απώλεια χρόνου κατά την παραγωγή.
• Το ενσωματωμένο scanner HEIDELBERG Intellimatch, προστατεύει την ποιότητα εκτύπωσης, διασφαλίζοντας ότι οι μονάδες εκτύπωσης ρυθμίζονται σωστά και αυτόματα.
• Η οικονομία πόρων αποτέλεσε βασικό χαρακτηριστικό κατά τον σχεδιασμό:
  ⁃ Λιγότερα από δέκα μέτρα απορριμμάτων χαρτιού ανά αλλαγή εργασίας.
  ⁃ Πολύ υψηλότερη ενεργειακή απόδοση ως συνάρτηση της παραγωγικότητας σε σχέση με την Offset εκτύπωση.
  ⁃ Ανάκτηση του θερμού αέρα που παράγεται
  ⁃ Η χρήση μελανιών νερού βελτιώνει την ανακυκλωσιμότητα των τυπωμένων προϊόντων
• Παρέχεται υψηλή ασφάλεια επένδυσης καθώς ο αρθρωτός σχεδιασμός της μηχανής επιτρέπει στους χρήστες να την προσαρμόζουν στις απαιτήσεις της παραγωγής και να αλλάζουν τη σχετική διαμόρφωση του μηχανήματός τους βάσει των συνθηκών της αγοράς.